KIRJOITUKSIA

Nyt se tuli taas todistettua: Kokoomus ei ole sivistyspuolue. En tiedä mille taruolennolle puolue on myynyt sielunsa saadakseen pitää tuon statuksen huolimatta siitä, ettei ole tukenut koulutusta varmaan sitten kansakouluaikojen. Tukemisen sijaan kokoomus olisi tahtonut leikata kasvatuksesta ja koulutuksesta Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tämä siitäkin huolimatta, että talousjohtaja ja henkilöstöjohtaja kävivät esittelemässä tuoretta tietoa siitä, että kasvatus- ja koulutuspalveluista on tulossa yllättävää säästöä, jonka avulla yt-prosessissa osoitettuja leikkauksia olisi mahdollista höllentää. Kokoomus kuitenkin äänesti mielummin 1,6 miljoonan leikkausten puolesta, jotka olisivat kohdistuneet esimerkiksi opetuksen määrään, oppimisen tukeen ja päiväkotien pienryhmiin.

 

Mielipidekirjoituksessaan (Karjalainen 25.2.) valtuutettu Kähkönen (kok.) tanssii vielä oman sivistyspuolueensa haudalla. Hänen mielestään veronkorotuksia on vältettävä viimeiseen saakka. Tarvittava säästö on oikeutettua repiä varmaan vaikka lasten palveluista, kunhan kunnallisvero tai polttoainevero eivät pääsisi kutistamaan palkkapussia. Onneksi valtuuston enemmistö seisoi kuitenkin laadukkaiden koulutuspalveluiden rinnalla, ja tuki sd. valtuustoryhmän esitystä, jonka nojalla leikkauksia kohtuullistetaan. Rahoitus tähän saataneen melko pitkälti pienenevistä oppilasmääristä. Esitys lienee jälkeen päin tarkasteltuna parempi kuin omani, sillä se on sidottu aitoihin kustannuksiin, myös siinä tapauksessa että menot kasvaisivat tai laskisivat.

 

Loppuun siis vinkki: Jos työskentelet kasvatus- ja koulutusalalla, tai muuten arvostat sivistystä, älä äänestä Kokoomusta. Ainoan tuntemani poikkeuksen muodostavat ehkä Heli Hjälm ja Jenni Laasonen, jotka ovat osoittaneet kiitettävää koulutusmyönteisyyttä puoluetaustastaan huolimatta.